PRACTICE TEST 15 – Đề luyện thi vào lớp 10 chuyên anh

| Tin mới | Tag:
Rate this post
Choose the word in each group that has the underlined part pronounced differently from the rest.

1. A. flood B. stool C. groom D. balloon
2. A. locate B. celebrate C. nominate D. private
3. A. signal B. file C. tighten D. compromise
4. A. dynamite B. simplify C. symbol D. byte
5. A. thunder B. earthquake C. gather D. healthy

Read each of the following lists of four words and choose one word that does not belong in each list.

6.A.forget B.adjust C.connect D.install
7.A.doctor B.patient C.customer D.nurse
8.A.shoe shop B.chemist’s C.bookstore D.library
9.A.appealing B.boring C.wonderful D.marvellous
10.A.cat B.kitten C.puppy D.lamb

Choose the correct word or phrase to complete each of the sentences.

11.The water clock was_______ by the Chinese in the 11th

A.built

B. kept

C. examined

D. made

12.The doorway is low, so_______ your head when you go in.

A.take

B.mark

C. mind

D. attend

13.Tomatose can be used_____as a salad green or as a cooking vegetable.

A. such

B.mark

C.either

D.neither

14.There are a lot of people who________ work in remote and mountainous areas nowadays.

A.volunteer

B. voluntarily

C. volunteers

D. voluntary

15.People often______the candles after singing “Happy Birthday”.

A.light up

B. blow out

C. put on

D. turn off

16.In the past, most people believed that the world’s resources could never be used_______ .

A.up

B.ball

C.whole

D. at all

17.I do not think that purple shirt____ with your yellow skirt.

A.suits

B.fits

C.goes

D.wears

18.”That dish is absolutely delicious. Can you give me the____?”

A.formula

B.instruction

C.prescription

D.recipe

19.-“What was your impression____the concert?”

-“I thought it was great.”

A.of

B.on

C.with

D.at

20.The planet Neptune is about 30 times as far from the Sun____.

A.as Earth is

B.mort than Earth

C.than is Earth

D.as that of Earth

21.One of the primary causes of skin cancer is overexposure____the sun.

A.in

B.under

C.with

D.to

22.Don’t forget your appointment. You’d better put it in your________ .

A.agenda

B. diary

C. calendar

D. directory

23.It’s an awful ______ Jane couldn’t come. I was looking forward to meeting her.

A.harm

B. sorrow

C. shame

D. shock

24.You know I’ll always stand______ you if you are in trouble.

A.by

B. with

C. for

D.up

25.The taxi drew_______ at the gate promptly at six o’clock.

A.up

B. along

C. outside

D. over

26.If trouble breaks out, they may be arrested and even_________ .

A.prisoned

B. imprisoned

C. imprisonment

D. imprisoning

27.I can’t see my E-dictionary anywhere. I________ have left it at school.

A.can

B. must

C. should

D. would

28.It is hoped that illiteracy will soon be______if more and more people take part in the struggle against it.

A.disappeared

B.decreased

C. eradicated

D. reduced

29.Unselfishness, loyalty, trust and sympathy are some______ for true friendship.

A.characters

B.things

C. qualities

D. ideas

30.Please forgive me. I didn’t_______ to make you sad.

A.infer

B.expect

C. suppose

D. mean

Read the following two passages and choose the correct answer to complete each of the questions.

There are some unattended level crossings, with gates which road-users have to open themselves, ‘Stop’ signs, and small red and green lights. Do not cross when the red light is showing, as a train is coming. There is a special railway telephone, and if you are driving a very large or slow moving vehicle, or are on foot with animals you must first telephone the nearest station to make sure it is safe for you to cross. Open both gates before you cross and close them after you. When you have crossed, telephone the station to let them know you are over.

Some other unattended level crossings have gates but have no red lights. At such crossings, stop, look both ways, listen and make sure there is no train coming. If there is a special railway telephone, first telephone to make sure it is

safe for you to cross. Before you cross with a vehicle or with animals, open the gates on both sides wide, and then check once again that no train is coming. Drive your vehicle or animals right across and well clear of the crossing and then close both gates.

31.All the level crossings described in the passage have_________ .

A.flashing lights

B. attendants

C. telephones

D. gates

32.According to the instructions, you should cross level crossings_________ .

A.without hesitating

B.as cautiously as possible

C.in vehicle

D.as far as possible from the car in front

33.You should never drive onto any level crossing if________ .

A.another vehicle is approaching

B.the attendant has not operated the lights

C.the exit isn’t clear.

D.a green light is flashing

34.At a crossing with gates you open yourself, you are told to telephone the station if_______ .

A.a red light is showing

B.you are driving a very large vehicle

C.your car breaks down close to it

D.you have not closed the gates

35.Imagine you are going to drive across an unattended level crossing which has no lights at all. What is the final thing you must do before actually crossing?

A.Open the near gate wide

B.Look to see if a train is coming

C.Telephone the nearest station

D.Listen for any animals approaching

As viewed from space, Earth’s distinguishing characteristics are its blue waters and white clouds. Enveloped by an ocean of air consisting of 78% nitrogen and 21% oxygen, the planet is the only one in our solar system known to harbor life. Circling the Sun at an average distance of 149 million km (93 million miles), Earth is the third planet from the Sun and the fifth largest planet in the solar system.

Its rapid spin and molten nickel-iron core give rise to an extensive magnetic field which, coupled with the atmosphere, shields us from nearly all of the harmful radiation coming from the Sun and other stars. Most meteors bum up in the Earth’s atmosphere before they can strike the surface. The planet’s active geological processes have left no evidence of the ancient pelting it almost certainly received soon after it was formed. The Earth has a single natural satellite – the Moon.

36.The main idea of this passage is________ .

A.there are life-supporting characteristics on Earth

B.Earth is predominantly water

C.Earth has no common characteristics with other planets

D.Earth is the only planet with a moon

37.The word “distinguishing” as it is used in the selection means_________ .

A.elevating in nature

B.devastating in nature

C.characteristics like all other planets

D.characteristics that set it apart from other planets

38.It’s probable that the next paragraph would discuss_________ .

A.people on planets

B.the solar system as a whole

C.the Earth’s natural satellite – the Moon

D.rings around Saturn

39.As used in this selection, the word “harbor” is synonymous with________ .

A.support

B. surround

C. water

D. include

40.This selection leads one to believe that the Earth_________ .

A.never gets hit by meteors

B.always gets hit by meteors

C.was hit by meteors in some past time period

D.may be bombarded by meteors in the near future

Use the correct form of the word in brackets to complete the flowing passage.

The (41. discover)_______ that a member of your family is sleepwalking may be (42. alarm)_______ but it is not an uncommon phenomenon. Both adults and children sleepwalk, however it is more common among children. Sleepwalking is not a psychological (43. order)________ , as some may think. Nor is there any (44. connect)________ between dreams and sleepwalking. The explanation which experts give for sleepwalking is that it is mainly due to being (45. tire)_______ and under a lot of stress. (46. anxious)_______ , (47. press)______ at work or at school or even a loss of a favorite (48. possess)_____________ could trigger it off. Sleepwalkers move easily around the house despite the (49. dark)___________ ,sometimes opening drawers as if searching for something. It is difficult to wake up a sleepwalker and it is considered (50. wise)_______ because it can cause great distress. The following morning he doesn’t usually remember anything. There is a mistake in the four underlined parts of each sentence.

Find the mistakes (A, B, C, or D).

51.School children in the same grade (A) in Vietnamese (B) schools are (C) usually the same old (D) as their class mates.

52.An understand (A) of calculus is (B) essential to the study (C) of engineering (D) .

53.Laser discs provide (A) images of best quality (B) than those (C) of either (D) television signals or video tapes.

54.Some (A) metals such (B) gold, silver, copper, and tin occur naturally(C) , and are easy to work(D) .

55.Ozone is an unstable (A) , faintly bluish gas that is (B) the most chemical (C) active form of (D) oxygen.

Insert a preposition in each gap to complete the following passage.

According to some scientists, high-risk sports can be valuable (56)___________ certain types of people. Such activities help them learn that being frightened doesn’t mean that they have to lose control. The recent fashion (57)_____________ jumping from bridges attached (58)_______ a length of elastic rope, known as “bungee jumping”, has now been tried (59)________ millions of people over the world, and interest (60)____ it is continuing to grow. Before the special elastic rope is tightened (61)________ them, jumpers reach speeds of nearly 160 kph. First-timers are usually too terrified to open their mouths, and when they are finally lowered safely (62)_________ the ground, they walk around with broad smiles (63)_________ their faces, saying repeatedly how amazing it was. However, for some people, it is only the embarrassment of refusing to jump (64)_____ the last minute that finally persuades them to conquer the fear of heights and push them off (65)_____ space.

Complete each of the following sentences in such a way that it means exactly the same as the sentence before it.

66.The policeman told us to fit new locks on the door.

The policeman suggested___________________________________ .

67.You have to see it to believe it.

It has to_______________________________________________ .

68. I invited my friend to have a cup of tea.

I said to my friend: “_______________________________________?”

69.We couldn’t find George anywhere.

George was____________________________________________.

70.Are you sorry you don’t speak more languages?

Do you ever wish_________________________________________.

71. Tennis was something that never interested me.

I never used_____________________________________________.

72.We must go to school in any kind of weather.

Whatever kind_______________________________________.

73.Swimming across this river is impossible.

You must find________________________________________.

74.Although he is intelligent, he doesn’t do well at school.

In________________________________________________.

75.The teacher didn’t allow the class to leave before 4.00.

The teacher made___________________________________.

Rewrite the following sentences, using the words given in brackets (these words must not be altered in any way).

76.You must be on time for the interview. (ESSENTIAL)

________________________________________.

77.Only if you work hard now have you any chance of success.(DEPENDS)

________________________________________.

78.Can you tell me where the Midland Hotel is?(DIRECT)

________________________________________.

79.There’s an unpleasant odour of sweaty socks in here!(SMELLS)

________________________________________.

80.Don’t pay attention to what he says; he’s only trying to annoy you.(TAKE)

_________________________________________.

(81 – 100) Write a paragraph of about 120 -150 words on the advantages of school uniform.

ĐÁP ÁN

1.A 2.D 3.A 4.C 5.C
6.A 7.C 8.D 9.B 10.D
11.D 12.C 13.C 14.B 15.B
16.A 17.C 18.D 19.A 20.A
21.D 22.B 23.C 24.A 25.A
26.B 27.B 28.C 29.C 30.D
31.D 32.B 33.A 34.B 35.C
36.A 37.D 38.C 39.A 40.C
41.discovery 42.alarming 43.disorder 44.connection
45.tired 46.Anxiety 47.pressure 48.possession
49.darkness 50.unwise

51.D (the same age)

51.A (An understanding)

53.B (better quality)

54.B (such as)

55.C (chemically)

56.for 57.for 58.to 59.by 60.in
61.around 62.to 63.on 64.at 65.into

66.The policeman suggested (that) we (should) fit new locks on the door.

67.It has to be seen to be believed.

68.I said to my friend: “Would you like (to have) a cup of tea?”

69.George was nowhere to be found.

70.Do you ever wish you spoke more languages?

71.I never used to like/ be interested in tennis.

72.What ever kind of weather it is, we must go to school.

73.You must find it impossible to swim across this river.

74.In spite of being intelligent, he doesn’t do well at school./

75.The teacher made the class stay until 4.00.

76.It is essential that you be on time for the interview.

77.Your chance of success depends on your hard work.

78.Can you direct me to the Midland Hotel?

79.It smells of dirty socks in here.

80.Don’t take notice of what he says; he’s only trying to annoy you.

Xem lại đề luyện tập trước

Share

  • Tweet
  • Email

Related

Bình luận
0

Bình luận