PRACTICE TEST 10 – Đề luyện thi vào lớp 10 chuyên anh

Ngày 09/10 năm 2018 | Tin mới | Tag:

Choose the word in each line that has different stress pattern from the rest.1.A.advertise B. indicate C. expensive D. sensible2.A.operateB. departure C. proposal D. surprising3.A.disagreementB. ridiculousC. biography D. astrologist4.A.languageB. awful C. cover D. converse5.A.bachelor B. therapy C. engineerD. messengerChoose the correct answer A,...

Rate this post

Choose the word in each line that has different stress pattern from the rest.

1.A.advertise B. indicate C. expensive D. sensible
2.A.operate B. departure C. proposal D. surprising
3.A.disagreement B. ridiculous C. biography D. astrologist
4.A.language B. awful C. cover D. converse
5.A.bachelor B. therapy C. engineer D. messenger

Choose the correct answer A, B, C, or D to complete the following sentences.

6.My parents keep_______ me as a small child, but I am already 15.

A.to treat B. being treated C. treating D. treat

7.When I met Jane, she_______ as a waitress at a restaurant.

A.is working B. has been working C. was working D. would work

8.Hurry up! They’ve only got_____seats left.

A.few B. a few C. a lot of D. plenty of

9.Several______ have registered for the summer courses.

A.thousand students B. thousands of students

C.thousand of students D.thousands students

10.Vitamin A maintains the sharpness of human vision___________ and promotes head bones.

A.for the night B. nighttime C. of the night D. at night

11.Remember to come at eight,______you?

A.won’t B. will C. don’t D. haven’t

12.Jim______ he had seen the robber.

A.refused B. declined C. denied D. rejected

13.Several passengers received minor injuries when the train unexpectedly came to a______ .

A.delay B. stand C. brake D. halt

14.The new school timetable will________ rearranging the meal breaks.

A.order B. need C. oblige D. mean

15.You haven’t heard all the fact, so don’t________ to conclusion.

A.dash B.jump C. spring D. run

16.The job you’ve applied for isn’t________ . It’s only temporary, I’m afraid.

A.long-lasting B. permanent C. eternal D. durable

17.When my sister graduated, she had no idea which__________ to choose.

A.profession B. business C. career D. work

18.The little________ in the hills becomes a deep, wide river as it flows towards the sea.

A.current B. stream C. pond D. pool

19.At 3000 metres, those________ of the mountains are covered in snow, even in summer.

A.parts B. tops C. points D. heights

20.”I wish I______the orientation program at the centre yesterday.”

A.had attended B. would attend C. have attended D. could attend

21.The statistics in this book are________inaccurate.

A.historic B. historical C. historically D. history

22.Children in large families learn how to get________ with other people.

A.along B. away C. across D. through

23.He promised to mend the broken wheel soon without__________ .

A.fail B. failure C. trouble D. mistake

24.I didn’t want to discuss the matter but he insisted on bringing it___________ .

A.up B. out C.about D. over

25.No_______ you’re hungry if you haven’t eaten since yesterday.

A.matter B. surprise C. wonder D. problem

26.Angela has grown up but she hasn’t________ her shyness yet.

A.got through B. got under C. got over D. got away from

27.There was so much noise that we could hardly_____ what the speaker was saying.

A.take in B. take up C. bring in D. bring up

28.The______ in the north of Sweden is really beautiful.

A.scenery B. nature C. view D. scene

29.He was_______with robbery.

A.imprisoned B. charged C. arrested D. accused

30.Travelling in big cities is becoming more____every day.

A.troubling B. trouble C. troubled D. troublesome

One of the four underlined parts marked A, B, C, D in each sentence is not correct in standard English. Define them.

31.If a crisis would occur (A) , those unfamiliar (B) with the procedures (C) would not know how to handle (D) the situation.

32.Weather is the transitory (A) expression of climate (B) that must change greatly (C) from day to day or from season to season (D) .

33.Calculus was invented (A) to deal with (B) problems that could not be solving (C) using algebra (D) or geometry.

34.Yogurt contains (A) a higher percentage (B) of lactic acid than others (C) fermented milks, and it is rich in (D) B-complex vitamins.

35.They played (A) so good game (B) last night that (C) they surprised their (D) audience.

36.Stone tools began to be replaced (A) around 6,000 years ago (B) by metal tools, that were (C) used to build instruments (D) and simple machines.

37.One of (A) the most famous structures in the world (B) , the Statue of Liberty, is widely (C) considered a inspiring symbol (D) of hope and freedom.

38.Regional geography examines, on a regional basis (A) , the ways in which (B) the people local (C) interact with the environment (D) of the area where they live.

39.Beneath (A) the surface of the ocean there lies (B) a hidden world inhabit by plants (C) and animals we rarely see (D) .

40.It was after shortly (A) microscopes were introduced (B) at the beginning of the 17th century that microorganisms (C) were actually (D) sighted.

Choose A, B, C, or D to show the word or phrase that is OPPOSITE in meaning to the underlined.

41.The silence of the place unnerved me.

A.calmness B. peace C. noise D. shout

42.Her teachers seriously underrated her academic abilities.

A.underestimated B. miscalculated C. overvalued D. overlooked

43.Nothing would encourage my brother to join the navy.

A.give enough confidence B. try hard to persuade

C.fail to give compliment D.find ways to dissuade

44.The service and the food in this restaurant are awful.

A.terrible B.delicious C. tasteful D. overcooked

45.I wouldn’t sniff at the chance of a job, whatever it was.

A.take B.lose C. be interested D. be indifferent

Choose the correct option A, B, C, or D to fill each blank to complete the passage.

It may seem unlikely that monkeys or cats would be able to hear the subtleties in human speech. After all, creatures (46)___________ than humans neither speak human languages nor comprehend most of them. (47)__________ , scientists who study hearing have found that the auditory ability of animals and humans respond to speech sounds in remarkably (48)______ ways. Scientists see hearing in humans and higher animals (49)_____________ an act of computer-like processing in which a sound enters the ear and is (50)___________ down into components. These are transported in some coded form through the nervous system to the brain, (51) they are put back together and interpreted. Scientists believe that, in large part, how speech is processed is (52)_________ on its acoustical properties. Research with animals shows that they can among subtle nuances in speech. For example, our ears readily distinguish two similar speech sounds, “ba” and “da” on the basis of differing pitch changes (54)_______ occur in the first one-twentieth of a second of sound. During the 1970’s, William Stebbins conducted (55)_________ using monkeys at the University of Michigan Hearing Research Institute which showed that monkeys possess a similar ability to put similar sounds into distinct categories.

46. A. less B. more C. another D. other
47. A. Thus B. However C. Most D. Otherwise
48. A. same B. variety C. similar D. all
49.A. have B. by C. as D. are
50. A. broken B. tracked C. sent D. put
51. A. which B. where C. while D. when
52.A. based B. depend C. relied D. relying
53. A. communicate B. discriminate C. hear D. differ
54. A. then B. where C. what D. that
55. A. survey B. methods C. speech D. experiments

Read the two passages and choose the correct answer to each question.

THE CRUSADES WIDEN EUROPE’S HORIZONS

The cross-bearers who went on the long journey to the Middle East from France, England, Germany and Italy knew little of the kind of people they were going to meet there. All they knew was that they were going to try to take sacred territory from the hands of “the Infidels”, “unbelievers” whose God and Prophet were different from their own. After once making contact with the East, the crusaders were surprised to find there a highly developed culture which was not only much older than Europe’s but in many ways quite superior.

Islam and Christianity had many things in common – most importantly, a belief in one God. The Islamic codes of morality and hospitality deeply impressed the men from the West. At a time when losses from battle aild pestilence called for every bit of medical skill available, doctors who accompanied the crusaders discovered that Moslem medicine was far ahead of their own.

56.The best title for this selection would be________ .

A.The Conquest of the Middle East B. Education of the Crusaders

C.Crusades of Europe D.Islamic Law and Religion

57.The crusaders were surprised to discover that Moslem culture was______.

A.less advanced than their own B.similar to their own

C.more advanced than their own C.primitive in most respects

58.The crusaders were called “cross-bearers” because they__________ .

A. believed in God

B..suffered so greatly

C. were so rude

D. were Christians

59.We can conclude from the passage that wounded crusaders were__________ .

A.left to die unaided

B.helped by Moslem medical knowledge

C.carried home for medical treatment

D.cured by their accompanying doctors

60.The word “pestilence” as used in this passage, is closest in meaning to__________ .

A.infection B.wound

C.epidemic disease D.insect poison

For a long time, amphibians were confused with reptiles. Like reptiles, they have three-chambered hearts and are cold-blooded. Some amphibians, such as salamanders, are even shaped like lizards. However, unlike reptiles, amphibians never have claws on their toes or scales on their bodies. Furthermore, the eggs of amphibians lack shells, so they must be laid in water or moist places.

Amphibians were the first creatures to spend sizable amounts of their lives on land. The larvae of most amphibians, such as frog tadpole are bom with gills and live in water. However, their gills disappear as they develop lungs. Most retain the ability to breathe through the moist surface of their skin. This comes in handy when they hibernate in the bottom mud of lakes and ponds during the coldest months. They take in the small amount of oxygen they need through their skin. Some amphibians undergo what is known as a ‘double metamorphosis’ changing not only from gill breathers to lung breathers but also from vegetarians to insectivores.

Although the amphibian class is rather small in number of species, it shows great diversity. There are three major types. The caecilians of the tropics are long, legless burrowing creatures. Caudate amphibians, such as newts and salamanders, mostly have long tails and stubby legs. Salientians, which include both frogs and toads, are tailless as adults and have powerful hind legs. Toads differ from frogs primarily in that they have dry, warty skin.

61.The author’s main purpose in writing the passage is to__________ .

A.define and describe amphibians

B.contrasts different types of amphibians

C.trace the development of amphibians from larvae to adults

D.explain how amphibians differ from other creatures

62.According to the passage, which of the following is not a characteristic amphibians?

A.They have three-chambered hearts.

B.They lay eggs without shells.

C.They have claws on their toes.

D.They are cold-blooded.

63.”Scales’ as used in the passage is closest in meaning to__________ .

A.devices used to measure weight

B.plates covering the bodies of certain animals

C.sounds made by various animals

D.proportions between different sets of dimensions

64.According to the passage, the term “double metamorphosis ” refers to the fact that amphibian______ .

A.first breathe through their gills, then through their lungs, then through their skin

B.change both the shape of their bodies and the way in which they lay eggs

C.first live in water, then on land, then in mud in the bottom of ponds and lakes

D.change both their methods of breathing and their feeding habits

65.It can be inferred from the passage that amphibians’ ability to breathe through their skin is especially useful during the_________ .

A.summer B. fall C. winter D. spring

66.The word ‘sizable’ in the passage is closest in meaning to__________ .

A.condensed B. large C. whole D. small

67.All of the following are identified in the passage as amphibians EXCEPT_____.

A.newts B.salamanders C. caecilians D. lizards

68.The word ‘stubby’ is closest in meaning to_________ .

A.long and thin B.undeveloped C. thick and short D.powerful

69.The word ‘they’ in the last sentence refers to__________ .

A.toads B. tails C. adults D. frogs

70.Which detail can mostly be used to recognize a certain type of amphibians?

A.lungs B. skin C. legs D. gills

Choose the correct phrase or clause A, B, C, or D to complete the following sentences.

71.Part of the Great Plains, Kansas is famous for_____fields of wheat.

A.its seemingly endless B. it’s seeming endless

C.it is seemingly endless D. it is endless it seems

72.Even though I was very tired,________ .

A.I couldn’t get to sleep B.but I couldn’t go to sleep

C.however I couldn’t sleep D.therefore I couldn’t sleep

73.It seems that no matter__________ , you never feel secure.

A.you have how many possessions B.that many possessions you get

C.how much possession you have D. you own so much possession

74.Having been asked to speak at the convention,____.

A.some notes were prepared for the director

B.the director prepared some notes

C.the members were pleased to hear the director

D.some notes were prepared by the director

75.____so many people been out of work as today.

A.More than ever before B.Never before have

C.In the past, there never have D.Formerly, there never were

Choose the sentence A, B, C, or D which is closest in meaning to the one given.

76.Without the help of his neighbor, my father could not have repaired the garage roof

A.Our neighbor wanted to help my father repair the garage roof.

B.My father could repair the garage roof without the help of his neighbor.

C.My father paid his neighbor to repair the garage roof for him.

D.My father could repair the garage roof because his neighbor helped him.

77.She doesn’t realize how serious her husband’s operation is going to be.

A.She realizes that her husband’s operation is not going to be serious.

B.She doesn’t realize the serious operation her husband is going to have.

C.She realizes seriously that her husband’s going to have an operation.

D.Little does she realize how serious her husband’s operation is going to be.

78.He decided to repair the thing himself and not to take it back to the shop.

A.Rather than take it back to the shop, he decided to repair the thing himself.

B.He decided to repair the thing himself as he couldn’t take it back to the shop.

C.He took the thing back to the shop because he wanted to have it repaired.

D.He decided to have the thing repaired and not to take it back to the shop.

79.The shops don’t deliver now, which makes life difficult.

A.If shops don’t deliver, life would be less difficult.

B.If shops delivered, life would be less difficult.

C.As shops delivered, life wouldn’t be so difficult.

D.As shops don’t deliver, life would be so difficult.

80.It is such a wonderful opportunity that we mustn’t miss it.

A.It is too wonderful an opportunity for us to miss.

B.The opportunity is wonderful enough for us to miss.

C.It is a wonderful opportunity, so we can’t miss it.

D.It is such a wonderful opportunity we are not able to afford it.

ĐÁP ÁN

1.C 2.A 3.A 4.D 5.C
6.C 7.C 8.B 9.A 10.D
11.B 12.C 13.D 14.D 15.B
16.B 17.C 18.B 19.B 20.A
21.C 22.A 23.A 24.A 25.C
26.C 27.A 28.A 29.B 30.D
31.A 32.C 33.C 34.C 35.B
36.C 37.D 38.C 39.C 40.A
41.C 42.C 43.D 44.B 45.A
46.D 47.B 48.C 49.C 50.A
51.B 52.A 53.B 54.D 55.D
56.C 57.C 58.D 59.D 60.C
61.D 62.C 63.B 64.D 65.C
66.B 67.D 68.C 69.A 70.B
71.A 72.A 73.C 74.B 75.B
76.D 77.D 78.A 79.B 80.C

Xem lại đề luyện tập trước

Có thể bạn quan tâm