Đề thi vào lớp 10 môn Tiếng Anh – Đề số 22 (Đề nâng cao)

Rate this post

Hướng dẫn ôn thi vào THPT môn tiếng anh

PHONETICS

(1-5). Choose the word whose underlined part pronounced differently from that of the others.

1. a. what b. bottle c. clock d. hole
2. a. faxed b. offered c. studied d. borrowed
3. a. machine b. suggestion c. shouting d. emotion
4. a. deny b. terrify c. energy d. liqify
5. a. sample b. simple c. sugar d. solar

(6-10). Choose the word whose main stress pattern is not the same as that of the others

6. a. minority b. priority c. necessary d. facility
7. a. unpolluted b. infrastructure c. disappointment d. intermediate
8. a. economic b. mathematics c. environmental d. electricity
9. a. grocery b. comfortable c. rivalry d. withdrawal
10. a. practicality b. politician c. uncontrollable d. comfortable

GRAMMAR AND VOCABULARY

(11-35). Choose the word or phrase (a, b, c or d) that best fits the blank space in each sentence.

11. Are you fond_____ pop music?

a. in

b. of

c. with

d. on

12. I started to feel afraid______ going out alone at night.

a. in

b. at

c. of

d. for

13. I’ve been working______ this project for an hour.

a. in

b. on

c. with

d. for

14. They wanted us to pay ______ cheque.

a. for

b. in

c. on

d. by

15. PO box stands _____ ‘Post Office’ box.

a. as

b. like

c. for

d. by

16. Have you had any experience ______ computer?

a. in

b. on

c. with

d. about

17. I had no idea that he was lying to me.’I was completely take_____

a. over

b. off

c. down

d. in

18. It is wrong to ______ the poor

a. look down

b. look down on

c. look upon

d. look up to

19. Why don’t you______ for a more famous school?

a. come up

b. get on

c. go in

d. look out

20. Hard work can often make for lack of intelligence.

a. up

b. in

c. into

d. out

21. The children are allowed to watch television after dinner ______ they have finished their homework. Homework must come first.

a. unless

b. only if

c. even if

d. in case

22. Some fish can survive only in salt water,______ other species can live only in fresh water.

a. since

b. unless

c. if

d. whereas

23. ______ down the street, I ran into an old friend.

a. While walking

b. When walked

c. Having walked

d. During walking

24. Last night police said that they_______ the missing girl.

a. find

b. have found

c. were finding

d. had found

25. If you’d only listened to my advice, you______ so many problems.

a. won’t have

b. hadn’t had

c. wouldn’t have

d. wouldn’t have had

26. There used to be a military_______ in Red Square on 1st

a. celebration

b. demonstration

c. festival

d. parade

27. ______ in the garden all day? You look exhausted.

a. Are you working

b. Do you work

c. Did you work

d. Have you been working

28. A few people have _______ that they can actually see the brightest stars

during full daylight.

a. such good eyesight

b. so good eyesight

c. so good an eyesight

d. such a good eyesight

29. There’s no point ________to study if you feel tired.

a. try

b. to try

c. trying

d. in trying

30. Ninety percent of ______ occur around the Pacific Rim known as the ‘Ring of Fire’.

a. volcanoes

b. typhoons

c. tsunamis

d. earthquakes

31. That’s quite silly. What you’re saying is_______.

a. reason

b. reasonable

c. reasonably

d. unreasonable

32. I think UFOs are no longer human being’s________ . They’re real.

a. experience

b. interest

c. entertainment

d. imagination

33. ‘We’re going on a trip to Ha Long Bay next week.’ ‘Really?_________ !’

a. Good luck

b. Have a nice time

c. It’s your pleasure

d. Take your time

34. They were very kind to me. They treated me_______ their own son.

a. like I’m

b. as though I’m

c. if I was

d. as if I were

35. _______ the furniture arrived yet.

a. None … has

b. None … have

c. None of … has

d. None of … have

(36-40). Choose the underlined word or phrase (A, B, C or D) that needs correcting.

36. Mold is extremely (A) destruction (B) to books (C) in a library (D).

37. You can only be (A) infected by (B) HIV in a limited (C) number of ways (D).

38. If she hadn’t had a good (A) knowledge of (B) English, she couldn’t be (C) accepted by the (D) travel bureau.

39. Jane appears to lose (A) some weight (B). Has (C) she been ill (D)?

40. In spite of (A) the terribly (B) weather, tourists keep coming (C) here in large (D) numbers.

(41-50). Use the correct form of the word given in each sentence.

41. Laziness is normally the cause of________ . (poor)

42. Why don’t you discard this old broken bicycle? It’s_______ (use)

43. Your money will be refunded if the goods are not to your complete _______. (satisfy)

44. I was bitterly________ when I didn’t get into university, (disappoint)

45. ______ pollution is being considered as a great global problem, (environment)

46. I became_________ aware that no one else was laughing, (comfort)

47. It’s important to spend your time_________ . (produce)

48. Most country villages now have been__________ . (electricity)

49. To my_________ , she remembered my name, (amaze)

50. She was numb with cold, and her words were hardly________ . (distinguish)

READING

(51-60). Choose the word or phrase (a, b, c or d) that best fits the blank space in the following passage.

The wind controls our planet’s weather and climate. But how much do we understand about this complex force (51)_____ can kill and spread fear. On the night of October 15, 1987, the south of England was (52)_________ by strong winds. Gusts of over 130 km/h (53)_______ through the region. Nineteen people were killed, £1.5-billion worth of damage was (54)_______ and 19 million trees were blown down in just a few hours. Although peole thought of this (55)______ a hurrican, the winds of 1987 were only a (56)_____ 7 storm. They remain far better known than much more serious storms of January 25, 1990, (57)_____ most of Britain was hit by daytime winds of up to 173 km/h. On this occasion, 47 people were killed, even though, unlike in 1987, the weather (58)________ issued accurate warnings. Extreme weather events such as these are dramatic reminders of the (59)______ of the wind. It is one part of the weather that people generally do not give a second (60) _______ to, but across the world the wind plays a crucial role in people’s lives. •

51. a. what b. when c. which d. where
52. a. occured b. beaten . c. attacked d. struck
53. a. blew b. flew c. spread d. ran
54. a. created b. caused c. resulted d. paid
55. a. like b. unlike c. as d. same
56. a. power b. lenght c. strenght d. force
57. a. until b. when c. while d. where
58. a- forecasters b. systems c. conditions d. patterns
59. a. strenght b. pressure c. power d. roar
60. a. thought b. care c. help d. attention

(61-65). Read the passage below carefully and choose the correct answer a, b, c or d.

As computers have become powerful tools for the rapid and economic production of picture, computer graphics has emerged as one of the most rapidly growing in fields in computer science. It is used routinely in such diverse areas as business, industry, art, government, education, research, training and medicine.

One of the initial uses of computer graphics, and ultimately its greatest use, has been as an aid to design, generally referred to as computer-aided design (CAD). One of its greatest advantages is that designers can see how an object will look after construction and make changes freely and much more quickly than with hand drafting. For three-dimensional rendering of machine parts, engineers now rely heavily on CAD. Automobile, spacecraft, aerospace, and ship designers use CAD techniques to design Vehicles and test their performance. Building designs are also created with computer graphics systems. Architects can design a building layout, create a three-dimensional model, and even go for a simulated “walk” through the rooms or around the outside of the building.

Business graphics is another rapidly growing area of computer graphics, where it is used to create graphs, charts, and cost models to summarize financial, statistical, mathematical, scientific, and economic data. As an educational aid, computer graphics can be used to create weather maps and cartographic materials. Computer art also has creative and commercial art applications, where it is used in advertising, publishing, and film productions, particularly for computer animation, which is achieved by a sequential process.

– three-dimensional (adj): có ba chiều (dài, rộng và sâu’,)

– cartographic (adj): (thuộc) thuật vẽ bản đồ

61. What does the passage mainly discuss?

a. Routine uses of computers

b. Computer graphics applications

c. The rapidly growing field of computer science

d. Computers as the architects of the future

62. The word “it” in line 3 refers to__________ .

a. computer graphics

b. computer science

c. production of picture

d. computer

63. According to the passage, architects use CAD to_________ .

a. inspect buildings

b. create graphs

c. make cartographic materials

d. create three-dimensional models

64. According to the passage, engineers use CAD for _________ .

a. a simulated “walk” through model rooms

b. rendering machine parts

c. making cost models

d. advertising

65. The paragraph following this passage would most likely be about_______ .

a. computer animation

b. flight training

c. cost models

d. applications of CAD in medicine

(66-75). Fill in each blank with ONE appropriate word to make a meaning passage.

There are at (66)______ 2,000 different languages in the world. Of all these languages, English is the most (67)__________ used. It is used by business people, airline pilots and sea captains all over the world. It is also the first language (68)_____ sports and science. So it is very important to learn English.

Chinese is also an important language because it has the greatest (69) ______ of speakers. There are not only over one billion people living in China today, but also many Chinese people living (70)________ China. Chinese is widely spoken in many (71) ______of Asia and Africa. Russian is spoken in (72)________ Europe and Asia. French is widely understood (73)_____ Europe and in parts of Canada, Africa and Asia. From more than 2,000 languages, the United Nations has (74)________ six of them for business. (75)________ are Arabic, Chinese, English, French, Russian and Spanish.

WRITING

(76-80). Choose the sentence (a, b, c or d) that is almost the same in meaning as the sentence given.

76. Marta doesn’t have a camera, so she can’t take photographs of the city.

a. Unless Marta had a camera, she could take photographs of the city.

b. If Marta has a camera, she can take photographs of the city.

c. If Marta had a camera, she could take photographs of the city.

d. Unless Marta had a camera, she couldn’t take photographs of the city.

77. Their chances of success are small.

a. It’s very likely that they will succeed.

b. They will definitely be successful.

c. It’s not very likely that they will succeed.

d. They won’t have any chance of being successful.

78. The company turned down Bill’s offer.

a. The company offered Bill a job.

b. The company rejected Bill’s offer,

c. The company accepted Bill’s offer,

d. The company discussed Bill’s offer.

79. No one but James knew how to solve the problem.

a. The problem couldn’t be solved by anyone.

b. Everyone knew how to solve the problem.

c. James was the only one who couldn’t solve the problem.

d. Only James could solve the problem.

80. Sue could hardly find a seat in the dark theater.

a. Sue had some difficulty finding a seat.

b. Sue found a hard seat because the theater was

c. Sue couldn’t find a seat in the dark.

d. Because the theater was dark, Sue found it hard to find a

(81-85). Rewrite the sentences so that they are nearest in meaning to the sentence printed before them.

81. He forgot about the document until he got the office.

Not until_______________________________________________________

82. Alan worked too hard at exam time, and this led to his illness.

Alan’s illness____________________________________________________

83. It was careless of you to leave the window open last night.

You should______________________________________________________

84. That question cannot be answered satisfactorily.

There is_________________________________________________________

85. Nobody does it better than Jackson.

There isn’t______________________________________________________

(86-90). Write complete sentence using the suggested words.

86. The old castle/ believe/ build/ three hundred years ago//

______________________________________________________

87. The village/ 1/ bear/ very far/ here//

_____________________________________________________

88. He’s trying/ get used/ work/ late//

_____________________________________________________

89. The harm of smoking/ question/ not/ entirely/ settle//

_____________________________________________________

90. By/ time/ firefighters/ arrive/ house/ already/ burn/ ashes//

_____________________________________________________

Đáp án

I.

1. d 2. a 3. b 4. c 5. c
6. c 7. b 8. c 9. d 10. d

II.

11. b 12. c 13. b 14. d 15. c
16. a 17. d 18. b 19. c 20. a
21. b 22. d 23. a 24. d 25. d
26. d 27. d 28. a 29. d 30. a
31. d 32. d 33. b 34. d 35. c
36. B (destructive) 37. B (with) 38. C (couldn’t have been)
39. C (couldn’t have been) 40. B (terrible)
41. poverty 42.useless 43.
44. disappointed 45. environmental 46. uncomfortably
47. productively 48. electrified 49. electrified
50. distinguishable

III.

51. c 52. d 53. a 54. b 55. c
56. d 57. b 58. a 59. c 60. a
61. b 62. a 63. d 64. b 65. a
66. least 67. widely 68. of 69. number 70. number
71. parts/ coutries 72. both 73. in 74. chosen 75. They

IV.

76. c 77. c 78. b 79. d 80. a

81.Not until he got the office did he remember about the document.

82. Alan’s illness was caused by working too hard at exam time.

83. You should not have left the window open last night.

84. There is no satisfactory answer for that question.

85. There isn’t anybody else who does it better than Jackson.

86. The old castle is believed to have been built three hundred years ago.

87. The village where I was born is very far from here.

88. He’s trying to get used to working late.

89. The harm of smoking is a question that has not entirely been settled.

90. By the time the firefighters arrived, the house had already been burn to ashes.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to Top